Soma, ul. Foksal 19

Soma była pierwszym browarem restauracyjnym otwartym w Warszawie. Niestety do dnia dzisiejszego jest to także pierwsze tego typu miejsce w Polsce, które zakończyło swoją działalność. Właścicielem browaru Soma była utworzona w 1999 roku firma USB Sp. z o.o., której założycielami byli Andrew Hope i Victor "Sasha" King .

Browar znajdował się w zabytkowej neogotyckiej kamienicy Warszawskiego Towarzystwa Wioślarskiego przy ulicy Foksal. Wybudowana pod koniec XIX wieku charakteryzowała się bogato zdobioną elewacją, która szczęśliwie przetrwała II wojnę światową. Wypalone wnętrze zostało odbudowane w 1948 roku. Po wojnie budynek spełniał głównie funkcje biurowe. Po odzyskaniu własności przez WTW kamienica dalej wynajmowana była na biura, a później także restauracje.

Soma, otwarta w 1999 roku, działała początkowo wyłącznie jako restauracja. Sprzęt do warzenia piwa zamontowano dużo później. Pierwsze warzenie piwa odbyło się dopiero w maju 2001 roku, a w sprzedaży pojawiło się ono na początku czerwca 2001 roku. Lokal zajmował dwa poziomy: na parterze mieściła się cześć pubowa, z charakterystycznym rzędem metalowych kranów do piwa na ścianie oraz umiejscowiona w przedsionku instalacja browarnicza. Ze względu na znaczną wysokość pomieszczenia część parteru posiadała niewielką antresolę z dodatkowymi stolikami. Pierwsze piętro kamienicy zajmowała część restauracyjna.

Wnętrza Somy nie przypominały klasycznej piwiarni lub mikrobrowaru. Urządzone były prosto i nowocześnie, wykorzystując zarówno stal jak i drewno. Wystrój taki spowodowany był charakterem lokalu, który bardziej przypominał klub niż piwiarnię. Specyficzna atmosferę lokalu tworzyli także goście, wśród których duży odsetek stanowili cudzoziemcy pracujący w Warszawie, dobrze odnajdujący się wśród zagranicznych właścicieli Somy.

Instalację browarniczą, o wybiciu ok. 1000 litrów dostarczyła węgierska firma HBH. Umiejscowiona została w przedsionku na pierwszym poziomie, a w jej skład wchodziły m.in. warzelnia, cztery kadzie fermentacyjne oraz trzy zbiorniki wyszynkowe. Instalacja przeznaczona była do jednoczesnego serwowania maksymalnie trzech rodzajów piwa. Warto zauważyć, iż piwowarem w Somie była kobieta, co nawet obecnie nie należy do częstych sytuacji. W przeciągu pierwszego roku działalności browar Soma uwarzył około 1000 hl piwa.

W okresie swojej działalności Soma warzyła piwo o dużej różnorodności. Często były to gatunki niespotykane nigdzie indziej na polskim rynku. Były to następujące piwa, których poszczególne warki nierzadko różniły się swoimi parametrami:
• pils (alkohol 5,3% / 4,5% obj.);
• pszeniczne (alkohol 5,2% / 4,5% obj.);
• porter imbirowy (alkohol 6,4% / 5,5% obj.);
• bursztynowe (parametry piwa nieznane);
• india pale ale (parametry piwa nieznane);
• jasna wersja india pale ale „Dwie Szyszki Chmielu” (alkohol 4,5% obj.);
• malinowe (alkohol 5,2% obj.);
• marcowe (parametry piwa nieznane);
• marcowe „oktoberfest” (alkohol 5,5% obj.);
• miodowe (alkohol 4,5% obj.);
• mocne (parametry piwa nieznane);
• pale ale (alkohol 5,8% / 4,5% obj.);
• pszeniczne malinowe (parametry piwa nieznane);
• stout (alkohol 5,6% obj.);
• stout owsiany (parametry piwa nieznane);
• white ale (parametry piwa nieznane).

Po pierwszym roku działalności Somy piwa tu warzone określane były w lokalnej prasie „najlepszym piwem w Warszawie” /wg. Warsaw Insider/ lub wręcz „najlepszym piwem w Polsce” /wg. Warsaw In Your Pocket/. W Somie odbywały się zarówno imprezy artystyczne, wystawy czy wernisaże sztuki, jak i piwne m.in. Oktoberfest czy pokaz warzenia piwa dla kanału muzycznego MTV Classic. Przy browarze działał także Klub Miłośników Piwa Soma, którego członkowie otrzymywali specjalne zniżki na lokalne piwo oraz możliwość brania udziału w zamkniętych degustacjach przy okazji rozlewu nowych warek piwa.

Poza własnym piwem Soma sprzedawała również piwo z innych browarów. Wszelkie piwa oferowano standardowych pojemnościach 0,3 l oraz 0,5 l, istniała także możliwość zakupu piwa na wynos, które wydawano w słoikach, oznaczonych niewielkimi etykietami. Pod koniec działalności w browarze pojawiała się niewielka liczba firmowego szkła, znany jest także jeden wzór podstawki pod piwo. Na miejscu można było również zakupić koszulki z logo Somy.

Przez cały okres działalności browar Soma funkcjonował prężnie i przyciągał wielu klientów. Na początku roku 2003 właściciele zaprezentowali nowe logo browaru nawiązujące do detali architektonicznych kamienicy przy Foksal 19, zapowiadano przygotowanie nowych etykiet, podstawek pod piwo oraz firmowego szkła. W drugiej połowie 2003 roku planowano również otworzyć firmowy ogródek piwny browaru Soma w warszawskim centrum handlowym Galeria Mokotów. Nic nie zapowiadało zamknięcia lokalu.

Koniec działalności browaru został ogłoszony niespodziewanie w listopadzie 2003 roku. Powodem tej decyzji i planowanego przeniesienia Somy w inne miejsce, były zbyt wygórowane koszty wynajmu lokalu. Ostatni oficjalny dzień działalności Somy przy ulicy Foksal przypadł na 23 listopada 2003 roku. Tydzień później, w sobotę 29 listopada 2003 roku, odbyła się zamknięta impreza pożegnalna Somy. Wedle zapowiedzi właścicieli w przeciągu kilku miesięcy browar miał zostać przeniesiony do innego lokalu.

Przez ten czas spekulowano na temat miejsca, gdzie mikrobrowar Soma miałby się przenieść. Jako nowe lokalizacje podawano: plac Trzech Krzyży, ulicę Marszałkowską lub Emilii Plater. Niestety browaru nie udało się wskrzesić i z dniem 26 kwietnia 2005 roku Soma ogłosiła upadłość. Właściciel browaru, spółka USB Sp. z o.o. zakończyła działalność w lutym 2007 roku. Instalacja do warzenia piwa przejęta została przez inną, niezwiązaną z branżą piwną firmę, a następnie wystawiona do sprzedaży. Dotychczas chętnych nie znaleziono.