de Brasil, ul. Marszałkowska 80

Otwarty w 2011 roku Browar de Brasil jest historycznie czwartym browarem restauracyjnym w Warszawie. Browar jest kontrolowany przez utworzoną w 2008 roku łódzką spółkę Mex Polska S.A., która planuje otworzyć sieć podobnych lokali w całej Polsce . Warszawski Browar de Brasil jest bezpośrednio zarządzany przez spółkę zależną Cafe II Sp. z o.o. i jest drugim obiektem tej sieci w Polsce, po otwartym dla klientów w grudniu 2010 roku browarze w Łodzi.

Mieszczący się w miejscu dawnego Węgierskiego Instytutu Kultury przy ulicy Marszałkowskiej 80 Browar de Brasil został otwarty 30 lipca 2011 roku. Browar wyposażony jest w instalację austriackiej firmy Dreher składającą się z warzelni o pojemności 320 litrów, fermentora, 2 zbiorników leżakowych oraz planowanych 3 zbiorników wyszynkowych. Do czasu zainstalowania zbiorników wyszynkowych piwo dla klientów nalewane jest z KEG-ów. Cała instalacja została dostarczona przez Andrzeja Gałasiewicza i jego firmę „Minbrowary.pl”. Także pod jego okiem 9 czerwca 2011 roku uwarzono przy Marszałkowskiej pierwszą warkę piwa, było to piwo pszeniczne. Docelowo browar ma serwować cztery gatunki piwa:
• pils (ekstrakt 12.5% wag., alkohol 5.3% obj. / 3.975% wag.);
• pszeniczne (ekstrakt 12.5% wag., alkohol 5.3% obj. / 3.975% wag.);
• koźlak (ekstrakt 16.5% wag., alkohol 7.5% obj. / 4.875% wag.);
• miodowe (ekstrakt 14.0% wag., alkohol 5.3% obj. / 3.975% wag.).

Ich receptury mają być wspólne we wszystkich browarach sieci de Brasil. W dniu otwarcia browaru serwowane były jedynie trzy pierwsze gatunki.

W browarze stanowisko piwowara zajmuje Wiktor Saczuk. Wcześniej zbierał on doświadczenia zarówno w piwowarstwie domowym, jak też w Kole Naukowym Biotechnologów Herbion przy Wydziale Chemicznym Politechniki Warszawskiej.

Browar de Brasil zajmuje dwa poziomy w lokalu znajdującym się na rogu ulic Marszałkowskiej i Wspólnej. Na parterze znajduje się warzelnia, pomieszczenie magazynowe z KEG-ami oraz sala barowa. Pierwsze piętro zajmują: fermentownia i zbiorniki leżakowe, kuchnia z grillem (specjalnością restauracji są brazylijskie dania z grilla), część restauracyjna oraz drugi bar. Na uwagę zasługuje szklana podłoga baru, przez którą podziwiać można znajdującą się piętro niżej warzelnię. W sezonie letnim browar otwiera własny ogródek piwny.

Piwo serwowane jest w firmowym szkle o pojemności 0,4 l oraz 1 l. Można również zamówić deskę trzech piw w kuflach o pojemności 0,3 l, która zostanie wkrótce zastąpiona deską siedmiu piw w kufelkach o pojemności 0,125 l. Browar posiada własne etykiety, które stosowane są na beczki KEG. Firmowe szkło oraz podstawki pod piwo dostępne w browarze de Brasil w Warszawie nie różnią się od tych dostępnych w lokalu w Łodzi.